IT-Nurkka suosittelee: Pilvipalvelut
Aloitamme uuden artikkelisarjan täällä IT-Nurkassa ja sen nimi on IT-Nurkka suosittelee. Suosittelemme hyväksi havaittuja sivustoja, palveluita, sovelluksia, ohjelmia ja muita vastaavia tuotteita. Keräämme listaan aina muutaman suosituksen ja perustelemme hieman miksi ne ovat listalla. Aloitetaan.
Ensimmäisenä suosittelemme erilaisia pilvipalveluita, jotka ovat itselläkin käytössä tai ovat joskus olleet käytössä. Pilvipalveluiden etuna on se, että data on saatavilla missä tahansa ja yleensä millä laitteella tahansa.
Dropbox
Olisi hullua olla mainitsematta Dropboxia. Se on kuitenkin ehkä se suosituin ja itsellä eniten käytetty palvelu. Dropboxin avulla saat helposti omat tiedostot pilveen ja synkronoitua useamman laitteen avulla. Dropboxissa tiedostot ovat myös tallessa jos koneelle sattuu jotain. Itselläni on esimerkiksi valokuvat siellä ja maksan mielellään 10 euroa kuussa Dropboxista, että saan mielenrauhan tärkeiden tiedostojen suhteen. Dropboxista on myös ilmainen versio, jolla itsekin pärjäsin todella kauan. Vasta, kun aloin laittamaan kuvia sinne niin hankin maksullisen version.
Itsellä on ollut hyvin vähän ongelmia Dropboxin kanssa ja se onkin kehittynyt vuosien varrella loistavaksi palveluksi. Tätä on helppo suositella kelle tahansa jo sekin takia, että pääsee ilmaiseksi alkuun.
Office 365
Tämä menee enemmän toimistomaailmaan, mutta on tästä versiot yritysten lisäksi myös muillekkin. Officce 365 on kaiken kattava paketti Microsoftin työkaluja. Tässä paketissa tulee perinteisten Word, Excel, PowerPoint ja Outlook ohjelmien lisäksi OneDrive jolla saat myös tallennettua tiedostosi pilveen. Office 365 selkeänä etuna on se, että vuosittaisella tai kuukausittaisella maksulla saat aina uusimman version Officesta, joten uusimman version tullessa ei tarvitse enää erikseen maksaa siitä. Samaten käytössä on verkkoselaimella toimivat versiot suosituimmista sovelluksista.
Olen käyttänyt Office 365 yrityspuolta jo jokusen vuoden ajan ja asiakkaillekkin sitä on laitettu juurikin toimivan sähköpostin ja toimisto-ohjelmien takia.
Trello
Trello on hyvin monikäyttöinen palvelu ja jokainen saa siitä irti sen mitä keksiikään. Trellossa voidaan suunnitella esimerkiksi matkaa erilaisten taulujen ja korttien avustuksella. Olenkin kertonut tästä jo hieman matkablogissamme. Tämä soveltuu myös erilaisten projektien hallintaan ja mikä parasta Trello on ilmainen! Toki siitä on maksullinen versiokin, mutta ilmaisella pärjää todella pitkälle.
Gmail / Google
Googlen Gmail on ollut itsellä todella monta vuotta käytössä ja se kuuluukin yhtenä osana Googlen muihin palveluihin. Ilmaiseksi saat todella toimivan sähköpostin ja tila ei ole itsellä loppunut vielä kesken. Google tilissä on Gmailin lisäksi muut Googlen palvelut ja itsellä onkin käytössä näistä mm. kalenteri sekä yhteystiedot.
Varsinkin yhteystiedot on hyvä osa pakettia sillä ne saa synkronoitua laitteiden välille suoraan ja näin onkin matkapuhelimen kontaktit tallessa. Tottakai Googlellakin on oma tiedostojen tallennukseen tarkoitettu Google Drive sekä oma tiedostojen muokkaukseen tarkoitettu Google Docs.
Todennäköisesti sinulla on jo Google tili sillä sama tili on myös YouTuben, Google+, Bloggerin ja monen muuna Googlen palvelun puolella.
Tee oma pilvi
Tottakai on mahdollista tehdä oma henkilökohtainen pilvi. Pilvipalvelu on käytännössä palvelin jossain päin maailmaa, jonne menee Internetin välityksellä dataa talteen. Tänä päivänä virtuaalipalvelimet on edullisia ja niille voit itse rakentaa esimerkiksi ownCloud sovelluksen avulla oman pilvitallennustilan.
Itse olen vuosien ajan käyttänyt palveluita kuten Linode ja DigitalOcean joilla saa noin 10 euron kuukausimaksulla toimivan virtuaalipalvelimen. Tämäkin sivusto pyörii tällä hetkellä Linoden virtuaalipalvelimen päällä.
1 Response
[…] on itselle oikeastaan pakollinen sovellus tänä päivänä. Suosittelin sitä jo pilvipalveluissa, mutta suosittelen sitä uudelleen sovelluksissakin. Dropboxilla saat helposti tiedostot myös […]