Kuinka päästä alkuun bloggaamisessa
Tämä on asia mitä minulta on jokusen kerran kysytty eli kuinka aloittaa bloggaaminen? Tätä aihetta sivuttiin jo meidän keskustelualueellamme, mutta ajattelin kirjoittaa tähän pienen koosteen ja pari vinkkiäkin. Keskityän tässä jutussa lähinnä WordPressin tarjoamiin mahdollisuuksiin sillä se on itselle tutuin ja se on suhteellisen suosittu muutenkin.
On oikeastaan kaksi tapaa lähteä tekemään blogia, joko asentamalla WordPress itse sivutilaan tai sitten ottaa koko paketti palveluna. Katsotaan ensin helppo ja nopea tapa ottaa blogi palveluna.
Palvelu
WordPress.com on WordPressin tarjoama ilmainen palvelu, jota kautta saat blogin pystyyn helposti ja nopeasti. Teet vain tunnukset sinne ja luot blogin. Voit itse valita määrätyistä teemoista ja ominaisuuksista kasan mitä käyttää. Ilmaiskäyttäjänä blogisi osoite on kuitenkin muotoa osoite.wordpress.com eli blogisi osoitteen lopussa on aina tuo wordpress.com pääte.
Palvelusta voi myös maksaa ja halvin paketti onkin 4 euroa kuussa (laskutetaan vuosittain) ja siihen saakin jo oman domaininkin laitettua.
Plussana tässä on, että kaikki toimii helposti ja saat blogisi pystyyn nopeasti. Sinun ei tarvitse huolehtia palvelimista tai sivutiloista tai oikeastaan mistään. Sen kuin vain alat bloggaamaan.
Miinuksena sanoisin, että menetät mahdollisuuden tehdä blogistasi täysin oman näköisen ja oloisen. Tänne et voi asentaa mitä tahansa teemaa tai lisäosaa.
Voit muuten esimerkiksi aloittaa ensin bloggaamaan WordPress.comin puolella ja sen jälkeen saadaan materiaali kyllä siirrettyä itse asennettuun versioon.
Osoite: https://wordpress.com/
Tee-se-itse
Tee se itse malli vaatii hieman enemmän touhuamista, kuin palveluna ottaminen. Koen kuitenkin, että se on sen vaivan väärti sillä silloin saat sen mitä haluat. Tässä on kuitenkin pari vaihetta ja en ihan kaikkia käy läpi tässä. Meidän keskustelualueella voi kysellä apuja mikäli joku kohta tökkii!
- Sivutila
Tarvitset sivutilaa eli webhotellin, jonne laittaa sivut. Tässä yhteydessä tulee sinun myös hankkia domain. Tärkeää on se, että hankit sivutilan missä tulee matkassa MySQL tietokanta sillä WordPress vaatii sellaisen. Itse suosittelen Shellit.org palveluntarjoajaa sillä heidän halvimmassakin webhotellipaketissa on tietokanta matkassa. - Asennus
WordPress pitää tietysti asentaa juuri hankkimaasi sivutilaan. Tässä onkin seikkaperäiset ohjeet asennukseen:
1. Lataa WordPress osoitteesta: https://fi.wordpress.org/ (sininen Lataa WordPress painike)
2. Pura lataamasi paketti
3. Siirrä puretun paketin sisältö FTP ohjelmalla sivutilaan (Shellitillä public_html kansion sisälle)
4. Mene hankkimaasi osoitteeseen selaimella eli selaimen osoiteriville kirjoitat domainisi kuten markokaartinen.net tai it-nurkka.fi
5. Seuraa WordPressin asennuksen ohjeita (tarvitset tässä välissä MySQL tietokannan tiedot sekä luot käyttäjätunnuksen sivuillesi)
6. Homma valmis - Teema
WordPressiin on iso kasa teemoja. Helpoiten saat teeman asennettua hallinnasta Ulkoasu -> Teemat -> Lisää uusi polun kautta. - Lisäosat
Lisäosia saat asennettua Lisäosat -> Lisää uusi kautta. Lisäosilla saat laajennettua WordPressin toimintaa ja saat lisättyä esimerkiksi palautelomakkeita, SEO lisäosia ja muuta vastaavaa.
Näiden jälkeen sinulla on omanlainen WordPress asennus omassa sivutilassa, oman domainin alla.
Plussana tee-se-itse mallissa on täysi muokattavuus ja täysi hallinta. Voit tehdä mitä haluat omille sivuille ja tehdä vaikka oman teeman tai lisäosan.
Miinuksena taas on se, että itse prosessi vaikuttaa uhkaavalle ja työläälle. Sitä se ei kuitenkaan ole loppujen lopuksi!
Moni sivutilan tarjoaja mahdollistaa WordPressin asennuksen napin painalluksella. Itse en ole näitä käyttänyt, joten en voi sanoa onko nämä miten toimivia, mutta mikäli tämmöinen omasta sivutilasta löytyy niin mikään ei estä kokeilemasta sitä.
Osoite: https://wordpress.org/
Lopuksi
Bloggaamisen aloittaminen ei ole loppujen lopuksi vaikeaa. Voit tehdä blogin itse tai sitten ottaa sen palveluna. Molemmissa on omat puolensa ja ainahan voi tietysti ottaa toisen osapuolen auttamaan näissä asioissa vieläpä.
Otamme mielellämme vastaan kysymyksiä ja kommentteja! Tunnuksen luonti keskustelualueelle on ilmaista ja emme jaa tietojasi eteenpäin. Tällä kertaa meitä kiinnostaa se, että onko teillä mielenkiintoa esimerkiksi videoista WordPressin asentamiseen liittyen?